- Bu etkinlik geçti.
Dilek & Yağmur ile Kontak Doğaçlama Kampı
Eylül 23, 2021 @ 17:00 - Eylül 26, 2021 @ 12:00 UTC+0
Bu buluşmada, Kontak Doğaçlama’nın temel prensiplerinden ve farkındalık egzersizlerinden yararlanarak, herhangi bir mükemmel forma ulaşma, güzel görünme ya da başarma kaygısı olmaksızın kendimizi hareket içinde keşfedeceğiz. Rahat ve güvende hareket etmeyi kolaylaştıracak, bedenimizin hareket kapasitesini genişletecek egzersizlerle yaratıcı hareket olasılıklarını araştıracağız. Yerle, eşle ve mekanla ilişki kurmanın farklı biçimlerini deneyimlediğimiz doğaçlama danslar yapacağız.
Bu dans buluşması, herhangi bir hareket tecrübesi veya Kontak Doğaçlama’ya dair ön bilgi gerektirmez. Her seviyeye açıktır. Atölyeler boyunca, henüz tanışmamış olan katılımcılar, Kontak Doğaçlama ile tanışabilecek, temel prensipleri hakkında bilgi edinebileceklerdir. Bunun yanında, her bir atölyede bir konuya odaklanacağımız için, Kontak Doğaçlama tecrübesi olan katılımcılar da, bu konularda derinleşme, teknik becerilerini geliştirme fırsatı bulacaklardır. Atölyelerde çokça sorgulayacak, bedenimizle düşünmeyi ve araştırmayı deneyecek, bol bol dans edecek ve eğleneceğiz.
Tarihler: 23-26 Eylül
Mekan: Vadi Manasır / Seferihisar-İzmir
Kayıt ve tüm detaylar: vadimanasir@gmail.com / 0530 3858780
23 Eylül Perşembe akşamı bir araya gelerek ve tanışarak başlayacağız.
24-25 Eylül sabah ve akşam 2’şer saatlik çalışmalar ile belirli konulara odaklanarak çalışacağız. 26 Eylül sabahı son bir buluşma ile kampı sonlandıracağız. Gün içinde araştırma yapmak, çalışmak, gezmek, dinlenmek ya da ne ise ihtiyacınız onu karşılayacak bol bol zamanımız olacak.
*** Kontak Doğaçlama kampında salgın koşulları gözetilerek ve kişilerin tercihlerine uygun olarak eşli çalışmalar solo alternatifleriyle birlikte önerilecektir. Özellikle temas etmek ile ilgili kaygınız varsa bu konuda bizimle çekinmeden iletişime geçebilirsiniz.
Kamp boyunca, birbirini takip edip tamamlayacak üç konuya odaklanarak bu konularda derinleşeceğiz.
- Unlearning – Bildiğini unutmak
Kendimizi olabildiğince açabilmek; tanıdık olmayanı, bilinmeyeni deneyebilmek için ihtiyaç duyduğumuz güvenli alanı birlikte kurmaya çalışacağız. Birlikte kurduğumuz bu güvenli alanda önceden bildiklerimizi unutmayı, alışkanlıklarımızdan vazgeçmeyi, kendimizi ve hareketimizi her seferinde yeniden ve başka türlü öğrenmeyi deneyeceğiz.
- Inhabiting – ‘Yer’leşmek
Birbirimiz için ve birlikte yarattığımız farklı hallere yerleşme süreçlerimizi paylaşacağız. Bizim için içinde kalması zorlu olabilen hallerde bile “yer”leşmeyi, yerleştikçe nelerin değiştiğini deneyimleyeceğiz.
- Opening to the world / to others – Dünyaya ve başkalarına açılmak
Serinin son atölyesinde, bir açıklık arayışında olacağız. Ağ gibi birbirlerine uzanan ve bağlanan köklerimizden aldığımız destekle, kendimizi hem kendimize hem etrafımıza açmanın yollarını arayacağız. Tüm duyularımızı dünyayla bağlantı kurmak üzere açmayı; bu yaşamı paylaştığımız tüm varlıklarla birlikte oluşumuzu, bağlantımızı desteklemek üzere aktifleştirmeyi araştıracağız.
Program(Hava koşullarına göre programda değişiklikler olabilir.)
23 Eylül Perşembe
16:00-17:00 – Varış yerleşme
17:00-18:30 – Buluşma-Tanışma
19:00-20:00 – Yemek
24 Eylül Cuma
08:00-09:00 – Sabah çalışması – 1
09:00-10:00 – Kahvaltı
10:30-12:00 – Sabah çalışması – 2
12:00-16:00 – Boş vakit-araştırma/ dinlenme zamanı
16:00-18:00 – Akşamüstü çalışması
18:00-19:00 – Yemek
20:00-22:00 – Kontak doğaçlama jam
25 Eylül Cumartesi
8:00-9:00 – Sabah çalışması – 1
09:00-10:00 – Kahvaltı
10:30-12:00 – Sabah çalışması – 2
12:00-16:00 – Boş vakit-araştırma/ dinlenme zamanı
16:00-18:00 – Akşamüstü çalışması
18:00-19:00 – Yemek
20:00-22:00 – Kontak doğaçlama jam
26 Eylül Pazar
09:00-10:00 – Kahvaltı
10:30-12:00 – Sabah çalışması-kapanış
12:00-13:00 – Ayrılış
Dilek Hakkında
BoMoVu’da (Sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi Derneği) proje koordinatörü olarak çalışan Dilek Üstünalan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sosyoloji doktorasına devam ediyor. Uzun yıllardır birçok farklı dans türüyle ilgileniyor. 2013’ten bu yana bir çağdaş dans formu olan Kontak Doğaçlama üzerine yoğunlaştı, çeşitli gruplarla Kontak Doğaçlama paylaşımları yapıyor.
ImPulsTanz, Contact Festival Freiburg, Sensing In gibi uluslararası dans festivallerine
katılarak birçok değerli eğitmenle çalışma ve dünyanın farklı yerlerinden birçok dansçıyla
dansı paylaşma fırsatı buldu. İstanbul’da ve Avrupa’da Kontak Doğaçlama, çağdaş dans tekniği, Axis Syllabus, serbest dans doğaçlama alanlarında birçok ders, atölye ve festivale katıldı. Birlikte çalışma fırsatı bulduğu ve üzerinde önemli etkileri olan belli başlı eğitmenler: Defne Erdur, Nita Little, Ray Chung, Andrew Harwood, Keith Hennessy, Ann Cooper Albright, Benoit Lachambre, Kira Kirsch, Frey Faust, Barış Mıhçı, Francesca Pedulla, Antoine Ragot, Bruno Caverna…
IDOCDE (International Documentation of Contemporary Dance Education) ekibinin bir üyesi olarak, dans eğitimi ve dokümantasyonu konusunda çalışıyor; ImPulsTanz Viyana Uluslararası Dans Festivali dahilinde her yıl düzenlenen IDOCDE Sempozyumunun organize edilmesi için çalışıyor.
ÇATI Çağdaş Dans Sanatçıları Derneği üyesi ve Kontak Doğaçlama – Türkiye’nin çekirdek
ekibi üyesi olarak, Kontak Doğaçlama ders ve etkinliklerinin organize edilmesi için çalışıyor;
dans araştırma laboratuvarları ve jam’lerde kolaylaştırıcılık yapıyor, atölye ve laboratuvarların dokümantasyonunu yapıyor, ci-turkey internet sitesinin geliştirilmesi için çalışıyor. Kontak Doğaçlama, beden ve hareket içinde ve çevresinde yürütülen araştırmalar
ile sosyal bilimlerin kesişimi ile ilgileniyor. Uluslararası platformlarda sanat-temelli ya da
bilimsel araştırma metodları ile hareketi buluşturan araştırma projelerine katılıyor.
Yağmur Hakkında
Şehir Planlama ve Kentsel Tasarım eğitimlerini tamamladıktan sonra kırsalda topluluk yaşamı, sürdürülebilirlik ve katılımcı tasarım çalışmalarında farklı dernek ve projelerde yer almış, halen Herkes için Mimarlık Derneği ile çalışmalarını sürdürmektedir. 2011’den bu yana Yoga pratiği, 2014’ten bu yana da Bedensel Terapiler ve Kontak Doğaçlama ile hareket araştırmalarını sürdürmektedir. 2015’ten bu yana Yoga eğitmenliği yapmakta, 2018’den bu yana da Kontak Doğaçlama ekibinin bir parçası olarak hem atölye kolaylaştırıcılığı yapmakta, hem de uluslararası buluşmanın organizasyonunda yer almaktadır.
Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği ile 2013’te başlayan çocuklarla yaratıcı hareket ve doğaçlama, mekan tasarımı gibi atölyelere devam etmekte, İda Dojo’nun parçası olarak hem yetişkinler hem de çocuklarla hareket alanını tutmanın ve genişletmenin hayalini kurmaktadır. 2020’den bu yana Çocuk Gelişimi lisans programına devam etmektedir. Yoga, yaratıcı hareket, doğaçlama ve meditasyon çalışmaları sürdürmenin yanında, Aikido çalışmalarından da beslenmekte ve farklı disiplinlerle çalışma merakını korumaktadır.