İçeriğe geç
Anasayfa » Travma ve Gerginlik Bırakma Egzersizleri ®: Faydalar ve Zorluklar

Travma ve Gerginlik Bırakma Egzersizleri ®: Faydalar ve Zorluklar

Shirley Davis | 30 Ağustos 2021 | Tension and Trauma-Releasing Exercises – TRE®
Çeviri: Kübra Koç

Ağustos ayındaki makalelerimizde, TRE®  etrafında dönmüş ve bu egzersizlerin öz düzenleme ve travma tedavisi konularındaki etkilerini inceledik. Doğru bir şekilde ve bir uzman eşliğinde yapıldığında, TRE®’nin hayatı değiştirebileceğini gördük.

Bu makalede, TRE® hakkındaki önceki yazıları hatırlayacağız ve bu olağanüstüı tedavi yönteminin post-travmatik stres bozukluğu (PTSD) ve kompleks post-travmatik stres bozukluğu için avantajlarını ve zorluklarını birlikte keşfedeceğiz.

Özet: Tension & Trauma Release Exercises Nedir?

Travma ve stres vücudumuzda depolanır ve bize fiziksel ağrı ve duygusal sıkıntı yaşatır. Doktor David Berceli tarafından geliştirilen bu sağaltma egzersizleri, vücudu sallamak ve titreşim kullanarak derin kas liflerindeki stres, gerilim ve travma kalıntılarını serbest bırakma amacı taşıyan, oldukça yeni ve yenilikçi yöntemlerdir.

Orta Doğu ve Afrika’da yaptığı gözlemleri sonucunda; Dr. Berceli savaş tarafından travmatize olmuş birçok insanın, doğal titreme mekanizmasını kullanarak travmanın ve stresin zararlı çıktılarını serbest bırakabileceğini fark etti.

TRE®, Amerikan savaş gazilerine destek ve tedavi için kullanıldı ve PTSD semptomlarını kontrol etmek için ilaç veya psikoterapi ihtiyacını azalttığı bulundu. Sağaltma egzersizleri, bilimsel araştırma sayısındaki yetersizlik nedeniyle henüz tüm doktorlar ve ruh sağlığı profesyonelleri tarafından kabul edilmemiş olsa da, TRE® büyümeye devam ediyor.

Travmatik Stres, Nöroplastisite ve TRE®

Travmatik stres, hayatta kalan bireyin kaynaklarının, ‘kendini savunma’ veya ‘kayıplardan iyileşme’ yeteneklerini aştığı durumları ifade eder (Aspinwall & Taylor, 1997).Birey kendini koruyamayacağı bir tehdit tarafından ezildiğinde, vücudu bu olayı depolar ve hatırlar. Hızlı kalp atışları ve gergin kaslar gibi tüm stres tepkilerimiz hafızalanır ve bu duyumlar panik atakları, post-travmatik stres bozukluğu (PTSD) ve kompleks post-travmatik stres bozukluğu  olarak tekrar yükselir.

Aşağıda, çocuklar veya yetişkinlerde meydana gelen ve sonrasında vücut tarafından hatırlanan bazı olumsuz olaylar bulunmaktadır:

Cinsel veya fiziksel istismar veya saldırı
Savaş veya savaş bölgesine maruz kalma
Beklenmeyen ölüm
Ev yangınları
Ciddi tıbbi olaylar
Ölüme tanıklık etme
Aile içi şiddet
Toplu şiddet
Terörizm

Travmatik stresin vücutta depolanması, sağlığa zararlı olabilir ve tedavi edilmezse yaşam boyu mutsuzluk yaşatabilir.

Ancak hiçbir şey elimizden alınmış değil. Beyin olağanüstü bir organdır ve zamanla değişebilir. Bu değişebilirlik, nöroplastisite olarak bilinir ve beynin adaptasyon yeteneğini ifade eder. Nöroplastisite, travmanın sonuçlarıyla başa çıkmak için gereklidir. Beynimizin adaptasyon yeteneği çocuklukta oluşur ve bilinç dışında, farkındalığımızın ötesinde çalışan nöral yollarla ilişkilidir.

Bir çocuk travma karşısında ezildiğinde, beyni olayın anısını zihninden kaçırmak için olayı vücuda iterek yanıt verir. Bu anılar genellikle yetişkin olduklarında rahatsız edici düşünceler, duygular, duyusal anılar, beden anıları veya flaşlar(parçalı anılar) olarak tekrar ortaya çıkar. Bu yetişkin hayatta, günümüz tetikleyicilerine kendilerini koruma ile ilişkilendirirler ve ayrışma gibi hayatta kalma stratejileri aktive olur.
TRE®, stres ve sonrasındaki etkilerle başa çıkmak için, kas germe reflekslerini, hızlı gerilmelerle kasların isteğe bağlı kasılmasını ve titremeyi kullanır.

Gerilim Serbest Bırakma Egzersizleri, Travma ve Öz Düzenleme

Öz düzenleme konusuna biraz değindik, ancak TRE®’nin temel amacı duyguları düzenlemeye yardımcı olmaktır. Duygusal düzenleme, sosyal olarak tolere edilebilen duygulardan spontane ve uygunsuz tepkilere kadar, çeşitli deneyimlerine yönelik duygusal kapasite taleplerine yanıt verme yeteneğidir.

Duygusal düzenleme, belirli bir durum için bir davranışı modüle etme, inhibe etme veya başlatma sürecini içeren karmaşık bir süreçtir. Duygusal düzenleme aynı zamanda bir göreve odaklanma ve uygun olmayan davranışı bastırma yeteneğini kullanma sürecidir.

Travma, kortizol adlı bir hormonun salınımıyla neden olduğu nörolojik değişiklikler nedeniyle beyin fonksiyonlarını etkileyerek öz düzenleme gelişimini kesintiye uğratır. Ciddi istismarın sağ kalanları boyutu değişime uğramış amigdalalar ve hipokampuslara sahiptir.

Travma geçirmiş veya geçiren bir beynin kendini korumak için değişeceği bir gerçektir. Beyin bazı işlevlerini kapatırken, diğerlerini kırmızı alarma geçirir. Beyindeki bu işlev değişiklikleri, çocuklar veya yetişkinler olsun, duygularını düzenlemede sorun yaşamalarına ve sağlıksız ilişkilerin ve hastalıkların keskin bir artışına sebep olur.

Öz düzenleme eksikliği, hayatta kalmış bireyin tehdit içermeyen unsurlara da tehdit içeriyormuş gibi tepki vermesine sebep olabilir ve bu onların yaşamını daha da zorlaştırabilir.

Gerilim Serbest Bırakma Egzersizlerinin Faydaları

Gerilim serbest bırakma egzersizleri, doğru bir şekilde yapıldığında zihin ve bedene birçok fayda sağlayabilir. TRE® for All, Inc.’e göre, bu faydalar şunları içerir:

Daha Az Endişe ve Kaygı
PTSD Belirtilerini Azaltır
Daha Fazla Enerji ve Dayanıklılık
İyileşmen Evlilik İlişkileri
Daha Az İşyeri Stresi
Daha İyi Uyku
Daha Az İlişki Çatışması
Azalmış Kas ve Sırt Ağrısı
Artan Esneklik
Daha Yüksek Duygusal Dayanıklılık
Dolaylı Travma Belirtilerinin Azalması
Eski Yaralanmaların İyileşmesi
Ciddi Hastalık Durumlarında Duyulan Kaygının Azalması
Kronik Hastalıklarda Rahatlama

TRE®’nin tam olarak nasıl etkili olduğu ve nasıl iyileştirmeler yapabildiği ve öz düzenlemeyi artırabildiği konusundaki mekanizmalar hakkında yapılan araştırmalar hala devam etmektedir.

TRE®’nin Zorlukları Nelerdir?

TRE®, deneyimleyen çoğu insan için etkili ve güvenli bir stres serbest bırakma tekniğidir. Ancak en etkili teknikleri öğrenmek ve sonuçları elde etmek için, en azından başlangıçta, Sertifikalı TRE® Sağlayıcısı eşliğinde yapılması önemlidir. Gerilim serbest bırakma egzersizlerini düzenli olarak uygulamak, zaman içinde faydaların sürdürülmesi açısından önerilir.

Ancak, karmaşık travma sağkalımı ile ilgili gerilim serbest bırakma egzersizleri yaparken bir zorluk bulunmaktadır. TRE® for All, Incorporated web sitesinde yer alan literatür, “Herhangi bir klinik teşhisi veya psikiyatrik durumu olan, herhangi bir teşhis veya durum için ilaç alan kişilerin, medikal profesyonellerine veya Sertifikalı TRE Sağlayıcısı’na başvurarak TRE öz düzenlemeyi uygun ve doğru bir şekilde öğrenmelerinin önemli olduğunu” belirtmektedir.

Bu öneri için geçerli bir neden bulunmaktadır.

Gerilim serbest bırakma egzersizleri sıkıca tutulmuş kasları içerdiğinden, gömülü duyguların bilinçli olmayan bir şekilde bilince çıkmasına neden olabilir. Yüzeye çıkan duygulardan bazıları güçlü olabilirken, diğerleri ayrışma/kopma veya panik deneyimleme gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Eğer TRE® yaparken yoğun duygular yaşarsanız, süreci saygılı bir şekilde ele almalısınız ve eğer hassas, korkmuş veya bunalmış hissetmeye başlarsanız, egzersizleri durdurmalı, bacaklarınızı düzeltmeli ve uzatmalısınız. Birkaç dakika boyunca bu pozisyonda kalmak, sizi şimdiye geri getirmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca top şeklinde kıvrılabilir, etrafta yürüyebilir veya bir şeyler yiyebilirsiniz, bu da sizi şu an geri getirmenize yardımcı olacaktır.

Referanslar

Berceli D. Evaluating the effects of stress reduction exercises employing mild tremors: a pilot study [dissertation]. Phoenix (AZ): Arizona State University; 2009.

TRE® for All, Inc. Retrieved from: https://traumaprevention.com/frequently-asked-questions/

What is emotional regulation? (2020). Mightier.com. Retrieved from: https://www.mightier.com/articles/what-is-emotional-regulation/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir