İçeriğe geç
Anasayfa » Çöp Dediğin Birinin Hazinesidir / grizine.com

Çöp Dediğin Birinin Hazinesidir / grizine.com

Çöp Dediğin Birinin Hazinesidir / 17.12.09 / grizine.com
İçinde bulunduğumuz tüketim çağında, medyanın,çevrenin yönlendirmesiyle ve kimi zaman da değişen ihtiyaçlarımızdan birçok eşya daha ömrünü doldurmadan, sadece yenisine sahip olabilmek arzusu ya da modasının geçmiş olması sebebi ile çöp oluyor. Kullanılabilirliği yok sayılarak hiç düşünmeden kapı önüne koyduğunuz en ufak şeyden en büyük şeylere kadar bir çok eşya çabucak gözden çıkarılabiliyor. çevresel kirliliğin, maddi kayıpların vs.nin hesabı hiç yapılamadan çöp deyivermek kolaya kaçmak oluyor. Peki ya bunlara ihtiyacı olan birileri olabilir mi düşüncesi çok mu ütopik? Aslında bizim çöp dediğimiz birinin ihtiyacı olurken başkasının çöpü de bizim aradığımız bir şey olabilir. İşte Freecycle hareketi bu temel düşünceden doğuyor ve günümüzde çokça insanın ihtiyaçlarını karşıladığı bir ağ haline gelmiş durumda.
Hareketin Gelişimi
1 mayıs 2003 te Deron Beal’in gönderdiği e-posta ile duyurduğu The Freecycle Network 30-40 kişilik bir arkadaş grubu ile Tucson, Arizona’da başlayan bir hareket. daha önce de kar amacı gütmeyen ve geri dönüşüm hizmetlerini Tucson yaşayanlarına sunan organizasyonda bulunmuş. Kullanılabilir eşyaların insanlar tarafından çöp olarak atılmasını anlamsız bulan Beal, önce kendi arkadaşları arasında bir geri dönüşüm platformu oluşturarak bu eşyaların değiş-tokuşu ile kullanımını sağlıyor. Bu hareket zamanla yayılarak 85 ülkeye ve binlerce insana ulaşıyor.günümüzde 6,5 milyonu bulan hareket Türkiye’de 2005 yılında başlıyor. Almanya’da yaşadığı dönemde bu siteden faydalanan Taner Ertuç, sitenin Türkiye’ye gelmesine ön ayak oluyor ve hareket bugün Ankara, Bolu, Çanakkale, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kartepe ve Sinop’u da kapsar hale geliyor. “Birinin çöpü diğerinin hazinesidir” anlayışıyla büyümeye devam ediyor.
Birtakım kuralları var elbet kullanıcılar için. En önemlisi paylaşıma sunulan eşyalardan para talep etmemek ki bu da hareketin temel kurgusundaki kar gütmeme hedefiyle özdeşleşiyor. Gruba yollanacak ilk mesajın teklif olması, yani talep etmeden önce arz etmenin gerekmesi. Kullanıcı grubunun her yaştan olması sebebiyle de alkol ve yetişkinlere özel ürünlerin ve tabi ki yasal ve etik sorunalra yol açabilecek silah, uyuşturucu gibi şeylerin değiş-tokuşuna izin yok. kullanıcıdan temelde beklenen iyi niyet ve paylaşım.
Düşünsenize, sizin için yer işgal eden ve kullanılmayan bir kütüphane bir üniversite öğrencisinin evinde değerlendirilebilecekken çöp yığınları üstüne bir kat daha eklenerek büyüyor. oysa ki bir hediye verip karşınızdakinin mutluluğunu görmek ve doğal sınırlarını zorladığımız dünyada hala bir şeyleri durdurabileğimiz ve bu konuda bir adım da olsa atabileceğimizi düşünmek çok daha anlamlı ve önemli.
Gruba katılmak için ve eşyalarınızı paylaşmak için kendi şehrinizdeki e-posta grubuna üye olmanız yeterli. (İstanbul)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir